|
|
ЗАТВЕРДЖУЮ |
|||||
|
|
|
|||||
(найменування підприємства, організації, установи) |
|
(керівник підприємства, організації, установи) |
|||||
|
|
|
|
|
|
||
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ |
|
|
|
|
|||
01.01.2012 |
№ |
|
(підпис) |
|
(П.І.Б.) |
||
Структурний підрозділ: |
|
|
|
||||
Посада: |
Офіціант |
|
|
||||
|
|
|
|
|
01.01.2012 |
||
|
|
|
|
|
|
1. Загальні положення
Дана посадова інструкція визначає функціональні обов'язки, права і відповідальність офіціанта.
Офіціант відноситься до категорії фахівців.
Офіціант призначається на посаду і звільняється від посади в установленому порядку чинним трудовим законодавством наказом ФОП-керівника закладу.
Посадове підпорядкування:
1.4.1 |
Пряме підпорядкування |
Керівнику закладу |
1.4.2. |
Додаткове підпорядкування |
— |
1.4.3 |
Віддає розпорядження |
— |
1.4.4 |
Працівника заміщає |
особа, призначена наказом ФОП-керівника закладу. , яка здобуває відповідні права і несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов'язків. |
1.4.5 |
Працівник заміщає |
— |
2. Кваліфікаційні вимоги до офіціанта:
2.1. |
Освіта* |
Професійно-технічна освіта. |
2.2. |
досвід роботи |
Без вимог до стажу роботи |
2.3. |
знання |
види обслуговування споживачів та сервіровки столів у ресторанах, кафе та барах з включенням у меню виготовлених на замовлення та фірмових страв, напоїв, кондитерських виробів; види та правила сервіровки столів та обслуговування різноманітних урочистостей за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів; асортимент, кулінарні характеристики, правила подавання страв та ціни на них; види, призначення та вимоги до посуду, приборів, білизни, що використовуються; порядок їх отримання та здавання; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила етикету під час обслуговування споживачів; порядок розрахунків із споживачами за готівку та у безготівковому порядку; правила ведення обліку та здавання виручки; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. |
2.4. |
навички |
— |
Вимоги для офіціанта:
3-го розряду: Професійно-технічна освіта. Підвищенні кваліфікації. Без вимог до стажу роботи.
3. Документи, які регламентують діяльність офіціанта
3.1 Зовнішні документи:
Законодавчі і нормативні акти стосовно роботи, що виконується.
3.2 Внутрішні документи:
Накази і розпорядження ФОП (керівника закладу харчування); Положення про заклад харчування, Посадова інструкція офіціанта, Правила внутрішнього трудового розпорядку.
4. Посадові обов'язки офіціанта
4.1. Обслуговує споживачів у закладах харчування із складною сервіровкою столів, прийманням замовлень від споживачів.
4.2. Готує зал до обслуговування.
4.3. Отримує посуд, прибори, білизну і здає їх після закінчення зміни.
4.4. Прибирає столи.
4.5. Здійснює попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування.
4.6. Надає споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендує напої до страв, подає їх на столи.
4.7. Розраховується із споживачами, виписує рахунок на бланку встановленої форми.
4.8. Здає виручку в касу підприємства в установленому порядку.
4.9. Обслуговує весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо на підприємствах громадського харчування.
5. Права офіціанта
Офіціант має право:
5.1. Знайомитися з проектами рішень керівництва підприємства стосовно його діяльності.
5.2. Подавати пропозиції з удосконалення роботи, пов'язаної з передбаченими даною інструкцією обов'язками.
5.3. В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі недоліки в діяльності підприємства (структурного підрозділу, окремих працівників), виявлених у процесі виконання своїх посадових прав і обов'язків і вносити пропозиції по їх усуненню.
5.4. Залучати фахівців усіх (окремих) структурних підрозділів до вирішення задач, покладених на нього з дозволу керівника організації).
5.5. Вимагати від керівництва підприємства, свого безпосереднього керівника надання допомоги у виконанні обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією.
6. Відповідальність офіціанта
Офіціант відповідає:
6.1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, передбачених даною посадовою інструкцією, - у межах, визначених чинним трудовим законодавством України.
6.2. За правопорушення, здійснені в процесі виконання своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним і цивільним законодавством України.
6.3. За причинені матеріальні втрати - в межах, визначених чинним трудовим і цивільним законодавством України.
7. Умови роботи офіціанта
Режим роботи офіціанта визначається згідно з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, встановленими на підприємстві та графіком роботи на підприємстві в межах норм місячної тривалості робочого часу.
8. Умови оплати праці
Умови оплати праці бармена визначаються згідно з трудовим договором та штатним розписом
9 Кінцеві положення
Дана Посадова інструкція складена в двох екземплярах, один із яких зберігається у Підприємства, інший— у працівника.
Задачі, Обов'язки, Права і Відповідальність можуть бути уточнені відповідно до зміни Структури, Задач і Функцій структурного підрозділу і робочого місця.
Зміни і доповнення в дану Посадову інструкцію вносяться наказом наказом ФОП-керівника закладу.
.
Керівник структурного підрозділу |
|
|
|
|
(підпис) |
(прізвище, ініціали) |
|
УЗГОДЖЕНО: |
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
З інструкцією ознайомлений: |
|
|
|
|
(підпис) |
(прізвище, ініціали) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(підпис) |
(прізвище, ініціали) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(підпис) |
(прізвище, ініціали) |
|
|
|
|